Digitalisering under lupen

Kulturrådet har bevilget midler til en forstudie av utviklingen i bokbransjen i den digitale tidsalder.

Forstudien skal iverksettes på nyåret og det er foreløpig ikke avklart hvilket forskermiljø som skal gjennomføre den, melder Kulturrådet.

– Endringer i måten litteratur produseres og formidles på kan få konsekvenser for Kulturrådets arbeid. Det er viktig at vi er i forkant av utviklingen, sier seniorrådgiver Yngvar Kjus i Kulturrådets FoU-seksjon, som forklaring på at Kulturrådet har bestemt seg for å se nærmere på effekten av den digitale utviklingen for bokbransjen.

– Kulturrådet gjennomførte et utredningsarbeid om utviklingen av e-bøker i 2002. Utredningen fant da at slike satsninger var under avvikling snarere enn utvikling. I dag er situasjonen en annen, sier Kjus.

Han sier også at mangfoldet og kompleksiteten på området er en av grunnene til at Kulturrådet i første omgang har bevilget penger til en forstudie. Endringene i forlagsleddet, med en sterk økning i antall forlag de siste årene, og fremveksten av brukerstyrte nettsteder for produksjon, formidling og kritikk av litteratur, er blant emnene som skal studeres.

Bakteppet for prosjektet er at endringer i måten litteratur produseres og formidles på kan få konsekvenser for Kulturrådets arbeid. For eksempel kan forfattere som vil omgå forlagsleddet, eller forlag som vil omgå trykkeriutgifter og sende inn e-bøker direkte, legge press på Kulturrådets innkjøpsordninger.

– Det viktigste for Kulturrådet er å støtte litteraturen som kunstuttrykk, uavhengig av hvordan den publiseres, sier Arne Vestbø, seniorrådgiver i litteraturseksjonen og ansvarlig for e-bøker i Kulturrådet.

– Den digitale omveltningen vi nå ser i bransjen vil trolig måtte få følger for våre tilskuddsordninger. Utviklingen går raskt og tilpasninger skjer kontinuerlig, men dette prosjektet vil være av uvurderlig betydning med tanke på å få et solid fundament å bygge det videre arbeidet på, sier Vestbø.

Kilde: http://www.bokogsamfunn.no/digitalisering-under-lupen/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s