Haugesund trekker tilbake lånevedtak

Kommunen har bedt om en juridisk vurdering av saken før den tas opp på nytt i ekstraordinært styremøte.

Samtidig ber departementet om en oversikt over lignende restriksjoner ved andre folkebibliotek.

Den omdiskuterte regelen, som ble vedtatt av kultur- og idrettsstyret onsdag, sa at personer som er midlertidig bosatt i Norge bare kan ha tre eksemplarer av bibliotekets materiale på hjemlån samtidig, mens fast bosatte ikke har noen lånerestriksjoner.

Årsaken var at mange flyktinger og asylsøkere som blir vist ut, ikke leverer tilbake utlånt materiale før utreise.

– Dette strider mot alle demokratiske prinsipper, sier Hege Newth Nouri, generalsekretær i Norsk Bibliotekforening. Deichmanske bibliotek i Oslo har tilsvarende regelverk.

– Dette vedtaket var aldri ment rasistisk, men når folk oppfatter det som rasistisk, må vi gjøre noe med det, sier Rita Leinan (H), leder av kultur- og idrettsstyret i Haugesund kommune. Hun har bedt om en juridisk vurdering av saken og vil kalle inn til ekstraordinært styremøte så snart den er klar.

– Vårt formål var å minimere tap av utlånsmateriell, men det er mulig vi må trekke vedtaket eller komme fram til en annen formulering, forklarer Leinan.

Debatten har også ført til at kulturdepartementet nå ber Nasjonalbiblioteket å skaffe oversikt over lignende restriksjoner ved andre folkebibliotek, der det vises til Aftenbladet.nos artikkel fra torsdag.

Lignende regel i Oslo

Deichmanske bibliotek i Oslo har en tilsvarende regel der personer som ikke er registrert i folkeregisteret kan kun ha to eksemplarer av bibliotekets materiale på hjemlån samtidig, mens folkeregistrerte kan ha inntil 20 eksemplarer.

LES OGSÅ

– Helt uaktuelt med lignende regelverk i Stavanger

Marit Egaas, kulturhussjef i Sølvberget, mener lånereglene i Haugesund og Oslo strider mot biblioteklovens intensjon.

Det er imidlertid ingen som har reagert på denne regelen, ifølge Trine Skaar, seksjonssjef for hovedbiblioteket til Deichmanske bibliotek.

– Vi har hatt denne regelen siden 2005, men aldri fått noen kommentarer på den. Hadde vi fått det, ville vi vurdert regelen på nytt, sier hun.

Bibliotekloven sier at «folkebibliotekene skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom informasjonsformidling og ved å stille bøker og annet egnet materiale gratis til disposisjon for alle som bor i landet.»

– Jeg mener alle har lik rett, selv om noen har større begrensinger i antallet. Men dette gjelder ikke bare asylsøkere og flyktninger. Vi har mange brukere med midlertidig opphold, for eksempel veldig mange svensker, sier Skaar.

Diskriminerende?

Hege Newth Nouri, generalsekretær i Norsk Bibliotekforening, var blant dem som reagerte sterkt på vedtaket i Haugesund.

– Dette strider mot alle demokratiske prinsipper. Spesielt ille er det siden biblioteket skal være demokratiets høyborg. Samme utlånsregler skal gjelde for alle som bor i landet, sa hun til Aftenbladet.no torsdag. Generalsekretæren mener det vil være vanskelig å finne ut hvem som er midlertidig bosatt.

– Dette betyr jo at de må spør alle om dette. Det er mange midlertidig bosatte som ikke er asylsøkere eller flyktninger. Bare tenk på oljebransjen. Midlertidig bosatt er en utrolig uggen betegnelse, men vi skjønner jo hva de peker på, sier Nouri, som forstår at biblioteker med lave budsjetter ønsker å begrense svinn i utlånsmaterialet. Men:

– Dette er ikke løsningen, dette er ikke et bibliotek verdig, sier hun.

Da vi ba Likestilling- og diskrimineringsombudet om å vurdere saken, ga seniorrådgiver Margrethe Søbstad denne uttalelsen:

– Denne saken kan reise spørsmål om indirekte diskriminering på grunn av etnisitet, men det er ikke mulig å fastslå uten mer informasjon. Jeg regner med biblioteket har prøvd ut andre tiltak som er mindre inngripende overfor denne gruppen.

Dersom ombudet skal ta stilling til om restrisksjonsreglene er diskriminerende, må det få inn en formell klage.

Kate I. Jellestad Syvertsen, fagleder ABM i kulturseksjonen i Rogaland fylkeskommune, har videresendt hendvendelsen fra Nasjonalbiblioteket til samtilge folkebibliotek i fylket. Fredag ettermiddag hadde hun ikke mottatt noen meldinger om lignedne restriksjonsregler andre steder i Rogaland.

Kilde: http://www.aftenbladet.no/kultur/Haugesund-trekker-tilbake-lnevedtak-2901485.html

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nyheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s