– Boken er ingen vanlig vare

Bokhandlerforeningens direktør: Erfaringer fra Sverige viser at leseforståelsen hos barn og unge faller i markeder med fripris.

I et innlegg i dagens utgave av Dagens Næringsliv viser Trine Stensen til de svenske erfaringene etter mer enn 40 år med fripris.

Ingen vanlig vare 
Både i Norge og Sverige utredes de litteraturpolitiske virkemidlene. Konklusjonene fra den første svenske delutredningen er nå klare: Den fysiske bokhandelen er viktig for lesingen.

Andelen voksne i Sverige som leser bøker er redusert med ti prosent de siste 20 årene, mens leseforståelsen hos barn og unge har falt. Disse tallene er bakgrunnen for den utredningen som ble satt i gang av det svenske kulturdepartementet tidligere i år. I delutredningen advares det mot å undergrave bokhandelens betydning for lesingen. Blant annet pekes det på den fysiske bokhandelens synliggjøring av bøker for allmennheten som et viktig bidrag til lesingen. Tilgangen til bøker via internett er fantastisk for dem som vet hva de skal ha, men den bidrar ikke til økt lesing.

Utviklingen bekymrer vårt naboland og utredningen foreslår nå å bevilge støtte til bokhandelen som et viktig lesefremmende tiltak.

I 1970 ble fastprisordningen avviklet i Sverige. På samme tid startet det som har blitt kalt en «bokhandelsdöd» i vårt naboland. Fra 1970 til i dag har antallet bokhandlere blitt kraftig redusert, og parallelt med dette har altså leseraten falt. I forbindelse med dagligvarebransjens inntog på bokmarkedet ble situasjonen til den fysiske bokhandelen truet, og flere ble tvunget til å legge ned. Internettbokhandelens fremvekst har bidratt til ytterligere press på bokhandelen.

I Norge har vi gjennom flere tiår hatt et sett med velfungerende litteraturpolitiske virkemidler: Fastprisordning for bøker, innkjøpsordninger og merverdiavgiftsfritak for bøker. Effektene av disse virkemidlene er klare: Vi har aldri lest mer. Vi leser faktisk mest i hele verden. I Norge bor 89 prosent av oss i en kommune med minst en bokhandel. I disse dager utredes de norske virkemidlene på litteraturfeltet, og vi er glade for at det legges til rette for en kunnskapsbasert beslutning om fastprisen. Utrederne i Sverige har funnet ut at selv om bøker er lettere å kjøpe enn noensinne tidligere så fyller bokhandelen og bibliotekene en viktig rolle for å fremme kvalitetslitteraturen. Bokhandelen tilbyr kompetanse og veiledning av lesere, så vel unge som voksne. Bokhandelen er en møteplass der mennesker samles for å høre på forfattere eller delta på ulike andre bokarrangement. Den fysiske bokhandelen er en møteplass som ingen av de andre kanalene for boksalg kan erstatte. Et levekraftig lokalsamfunn trenger viktige kulturformidlere, og bokhandelen utgjør dette gjennom den bredde i litteraturen de tilbyr.

Bøker selges i Norge gjennom flere kanaler. Blant annet dagligvarebutikkene, internett og bokklubbene bidrar til at litteratur er lett tilgjengelig. Tilbud av bøker gjennom ulike kanaler er flott for boken og lesingen, og kanalene utfyller hverandre.

Fastprisen bygger på samfunnskontrakten mellom staten og bokbransjen. Bok-bransjen tar ansvar for å tilgjengeliggjøre og fremme bredden i litteraturtilbudet over hele landet, mens staten bidrar med et sett av virkemidler, hvor fastpris på bøker er sentral. Dette er nødvendig for at antall forfatterskap og utgivelser kan fortsette å være høyt og tiltrekkes ulike lesergrupper. Slik tåler norske forlag og bokhandlere å ta en større risiko ved at forlag satser på flere forfatterskap og bokhandlere på flere utgivelser. Erfaringene fra Sverige viser at det vil endres med et fritt bokmarked.

Frie bokpriser vil medføre at bestselgerne i større grad flyttes til dagligvare og bokhandelen mister dette salget, som er et avgjørende inntektsgrunnlag for en bærekraftig virksomhet som tilbyr et langt større utvalg av bøker. Konsekvensene vil være at en stor andel av fagbokhandelen forsvinner, og at tilbyderne av den litteraturen som ikke er bestselgere blir kraftig redusert. Lokalsamfunn rundt i landet vil bære tapet og få et magert litteraturtilbud. På lang sikt vil tilbudet av litteratur endres, trolig i den retningen vi ser i Sverige der antallet skjønnlitterære utgivelser synker. Hvorvidt den svenske redningspakken som nå er lansert vil bidra til å snu denne utviklingen, gjenstår å se. Den svenske utredningen sier noe om utfordringene ved å tilhøre et lite språkområde.

Denne utfordringen har blitt sterkere de siste årene med et stadig større tilbud av engelsk litteratur gjennom nettbokhandler. Nettopp denne utviklingen gjør at det språklige argumentet for en fastprisordning er viktigere enn noen gang. Norsk er et lite språk, på samme måte som svensk er det. Likheten er at vi blir sårbare når vi både mister gode ordninger som sikrer god ny produksjon og interesse for bøker på eget språk.

For at fremtidens lesere også skal ha et godt tilbud av bøker på norsk er vi avhengige av å ha et sett med virkemidler som tar innover seg at boken er noe mer enn en ordinær vare.

Kilde: http://www.bokogsamfunn.no/bokhandlerforeningens-direkt%C3%B8r-boken-er-ingen-vanlig-vare/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s