E-bøker kan være dyrest

Om du hadde håpet å spare penger på e-bøker, vil du nok bli skuffet.

I enkelte tilfeller er e-boken fra Bokskya opptil 120 kroner dyrere enn den samme boken på papir.

I USA fører bruken av e-bøker til at leserne leser mer og kjøper flere bøker, delvis på grunn av lavere priser på e-bøker. Da tungvekterne i norsk bokbransje i går lanserte rundt 1500 e-bøker gjennom sin satsing Bokskya, var det stor forvirring på Twitter rundt hvordan disse bøkene faktisk skal leses. Også Aftenposten hadde problemer med å få lastet ned enkelte titler, etter at vi hadde kjøpt dem.

Men for at noen skal være interessert i å kjøpe e-bøker, må de være mer attraktive enn papirbøkene. Aftenposten har derfor gjort en undersøkelse av 62 priser på 31 tilfeldig utvalgte bøker. Undersøkelsen viser at det for disse bøkene er så godt som ingenting å tjene på e-bøkene fra bokhandlene Ark og Norli. De to var først ute med å lansere sine nettbutikker for e-bøker.

Nesten likt

Regner vi utelukkende med de titlene som både kunne kjøpes på papir og elektronisk, var prisen 207 kroner høyere for papirbøkene enn for de samme e-bøkene. Totalprisen på 3234 kroner var altså marginalt lavere for de elektroniske utgavene. Men det er ingen systematikk i at e-bøker er billigere.

Det snåleste eksemplet vi kom over, var Chris Tvedts bok Dødens sirkel, som koster 269 kroner i elektronisk versjon hos Ark. I samme bokhandel kan du få papirboken for 149 kroner, om du skulle ha lyst på noe å sette i hyllen. Rundt en tredjedel av titlene hos Ark og Norli var faktisk dyrere i elektronisk form.

Norli hevder i en pressemelding at prisene på e-bøker normalt ligger noe lavere enn på papirutgavene. Man skal altså legge alvorlig mye godvilje til for å få den påstanden til å stemme, i hvert fall dersom Aftenpostens prøveutvalg er representativt.

Mindre og billigere

Ark og Norli eies av de store forlagene, henholdsvis Gyldendal og Aschehoug. En rekke mellomstore forlag mener de får for dårlige vilkår i den storforlagskontrollerte distribusjonssentralen Bokskya. De har sluttet seg til distributøren og nettbokhandelen emviem.com. Vår pristest viser at emviem.com har markant lavere priser på e-bøker. E-bokhandelen har ikke papirbøker i det hele tatt, men sammenlignet med andre bokhandlere på nett er det faktisk 1027 kroner å spare på å kjøpe elektronisk. Årsaken er delvis at Emviem har lagt ut en god del nye bøker til 249 kroner. Til sammenligning koster flere nyere e-bøker nøyaktig det samme som papirbøkene hos Bokskya-bokhandlene. Det betyr for eksempel at en bok som Strindbergs stjerne av Jan Wallentin koster 359 kroner i elektronisk format.

Skeptisk

Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet er ikke imponert over prisnivået.

–E-boken skal tydeligvis ikke konkurrere på pris, og det er jo synd. Vi hadde håpet at e-boken skulle få et miljø å vokse i, slik at folk tar et skritt som både er viktig for egen økonomi og for lesningen. Prisen må ned ganske mye for å få folk til å kjøpe noe som de ikke kan holde i hånden.

–Men e-bøker er pålagt moms på 25 prosent, mens papirbøker går fri. Kan ikke det forklare at det ikke blir billigere?

–Det kan forklare noe, men ikke nok. Nettbokhandlerne får nå en andel av inntektene som er større enn det Apple og Amazon tar. Forlagene som står bak Bokskya har i hvert fall to hatter på seg, siden de eier bokhandlene også. Hadde jeg hatt ansvaret for bunnlinjen i forlagene, ville jeg sikkert også gjort det sånn, men jeg tror det går på bekostning av en god løsning for brukerne.

Overrasket

Informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Buset, er overrasket over at noen av e-bøkene faktisk er dyrere enn papirbøker.

–Jeg tror ikke det gjelder bøker fra Gyldendal. Vi har tenkt at prisen skal ligge noe under laveste pris på papirutgaven.

Buset innrømmer at mange har problemer med å få lastet ned e-bøkene.

–E-bøker er vanskelig. Og denne løsningen er ambisiøs fordi den kan brukes på alle typer apparater. Jeg skjønner at kundene blir sure av det. Men det skal bli enklere etter hvert. Det skal både bli flere bøker og enklere løsninger, sier Buset.

Kilde: http://www.aftenposten.no/kul_und/litteratur/article4083568.ece

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nyheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s