La e-bukken få havresekken

E-bokkundene fortviler, men forlagene gnir seg i hendene. Noe drastisk må skje.

Bokskya har havnet i samme mørke hjørne som Gadafi og Frp-håndteringen av overgrepssaker. Hva kan skje fort som gjør dette brukbart, spurte jeg på Twitter mandag kveld. Svarene var mange og fortvilte. Blant de mer konstruktive: Gå over til vannmerking i stedet for DRM og rydd opp I «slik-gjør-du-det»-instruksjonene hos nettbokhandlerne.

Bloggerne har gått tålmodig bananas. Vitnesbyrdene fra første møte med norske e-bøker har vært utallige. Denne bloggen av Anja Regine Schönhaug, er nokså representativ. Konklusjonen er at e-bøker på norsk er plunder på høyt teknisk nivå. Samtidig er to andre momenter på full fart inn I den offentlge debatten. E-bøkene er i all hovedsak gamle – og for dyre.

Jubler

Forlagene gnir seg i hendene. Forlagene har virket tilbakeholdne, men har hele tiden visst hvor genialt dette var. Det som faktisk har skjedd, er at en stor haug uselgelige, nærmest døde, titler har fått nytt liv med e-bok. Slike sjanser får man ikke ofte. Forlag baserer over halvparten av inntektene sine på backlist. Hittil har det betydd pocketbøker. Nå kan gamle pocketbøker til 99 kroner bli ebok til 149 kroner og forlagene sitter igjen med enda mer.

Det hører også med til historien at forlagene i forkant av ebokens inntreden skrudde opp prisen på pocketbøker nokså kraftig, uten at noen protesterte. Prøv å finne en fjorårspocket til 99 kroner. Den koster nå 129 eller 149 kroner.

At helt nye bøker ikke kommer som ebok på grunn av uoverenstemmelser om penger til forfatterne, ser ikke ut til å bekymre særlig. Forlagene har fest på gammel moro og håper det varer lenge.

Bokhandlerproblemet

Hvor lenge er kundene tålmodige og lojale? La oss si at Bokskya driver avgårde. At kunden ikke orker å forholde seg til fem-seks forskjellige nettbokhandlere for å finne en ebok. At de gir opp gamle norske ebøker og heller kjøper alt med ett tastetrykk fra Apple.

Da må det tenkes helt nytt.

Bokandlerne skal ha 40-50 prosent av hver bokkrone. Verken jeg eller andre har skjønt hvorfor den fysiske bokhandelen og deres nettsteder skal ha noe med e-bok å gjøre. Man skjønner det lett når man ser at de tre store forlagene eier hver sin store kjede, men for kunden er alt det tekniske plunderet og fraværet av én butikk med gode søkemuligheter, merkelig.

Eplekjekt

La meg banne i kirken og si at disse nettsidene ikke lenger skal ha enerett på å selge norske e-bøker. For å få ebøkene til kunden på en enkel og trygg måte, gir forlagene jobben til en av Apple-løsningene. Apple skal ha omkring 30 prosent av prisen for å distribuere. Det er langt billigere enn å gi bokhandelen 40-50 prosent av kaka og svært mye enklere for leseren

Det vil si, forlagene må ikke tenke nytt. Siden det fortsatt er mest penger i papirbøker, kan de bare la det fare og komme opp med argumenter om faren for bokhandlerdød, Apples sensurbehov og beskyttelse av et norske språket. Jeg tror ikke mer på slike argumenter enn jeg tror på at den nåværende løsningen blir lekker og brukervennlig.

Kilde: http://www.aftenposten.no/kul_und/litteratur/article4083676.ece


Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nyheter.

Én kommentar på “La e-bukken få havresekken

  1. Elin sier:

    Jeg har aldri lest en e-bok, kanskje vil jeg like det – kanskje ikke. Det frister ikke akkurat. Jeg synes bøker i papirform er best:) Akkurat når det gjelder bøker liker jeg det på den gamledags måten:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s