Norske e-bøker slipper unna Apple-skatt

Mens norsk musikkbransje sliter med at tjenester som WiMP presses til å betale Apple 30 prosent av omsetningen, klarer norske e-bøker å omgå problemet.

Har du lyst til å kjøpe en e-bok, og deretter oppdage at du ikke kan lese den på den nye enheten du har kjøpt? Ikke det, nei. Da vil du nok bli lettet over å høre at den norske bokbransjen har valgt en total åpen løsning for e-bøker. Den gir en fleksibilitet som hverken Amazon eller Apple kan tilby.

Bokmerker vil faktisk kunne synkroniseres på tvers av tekniske plattformer. Du kan lese på en iPad ved frokostbordet, og så automatisk fortsette lesingen der du slapp på en HTC-mobil, mens du venter på bussen. En slik tilnærmet produsentuavhengig løsning kan ingen av de internasjonale gigantene tilby.

Aftenposten har fått demonstrert bransjens snart lanseringsklare e-bokprosjekt Bokskya. Vi kan bekrefte at utviklerne har klart å omgå den mye omtalte innlåsingen fra Apple og andre giganter i amerikansk næringsliv. Hverken Apple eller Adobe (som var aktuell i forrige runde, før prosjektet ble utsatt) trenger å få en krone når det rundt 1. april åpnes for kjøp av e-bøker fra de fleste norske forlag.

Tok sjansen

Men den nye løsningen har kostet mye ekstra tid og penger. Da Apples iPad ble lansert i fjor, viste det seg at den tekniske løsningen fra Adobe som den norske bokbransjen hadde valgt, gjorde det umulig eller vanskelig å lese bøkene på iPad. Samtidig måtte norske e-bøker kunne leses på det klart mest populære nettbrettet. Apple tilbyr en egen e-bokløsning, men bransjen fryktet effekten av at Apple krever 30 prosent av omsetningen fra stadig flere innholdsleverandører i deres populære App Store.

For å unngå at amerikanerne sitter igjen med nesten hver tredje norske bokkrone, tok Bokdatabasen en sjanse og satset på en helt åpen, men fortsatt noe uferdig plattform. Den er basert på den åpne webstandarden HTML5, i stedet for App Store. Løsningen får navnet Bokskya. Navnet spiller på at den lagrer bøkene i «skyen», altså på nettet, og at alle slags leseenheter vil ha tilgang til dem.

Åpen

Brukere av nettbrett fra både konkurrerende produsenter og lesere fra konkurrerende bokhandlere vil kunne finne bøkene sine på ett og samme sted. Løsningen skal være fremtidssikker, slik at leseren kan være rimelig sikker på at bøkene som kjøpes kan leses også på leseenheter som lanseres av andre selskaper i fremtiden. HTML5 er nemlig en standard som så godt som hele den internasjonale teknologibransjen nå samler seg om, fordi den også er fremtidens protokoll for web. I motsetning til dagens web, har HTML5 en masse funksjoner som gjør det mulig å bygge løsninger som ligner mer på apper.

– Vi tok en sjanse, og nå ser vi at vi har hatt en god porsjon flaks med valg av løsning, sier direktør Edmund Austigard i Bokdatabasen.

Vi tok en sjanse, og nå ser vi at vi
har hatt en god porsjon
flaks med valg av løsning
Edmund Austigard, direktør i Bokdatabasen

De norske e-bøkene får dermed samme grunnfunksjonalitet som de mer avanserte fetterne fra Amazon og Apple. Du kan selvsagt bla i e-bøkene side for side (ingen rulling som ellers på web) og endre skriftstørrelse. Du kan lese bøkene du har kjøpt og lastet ned, også når du ikke har nettforbindelse. Hvis du mister enheten din, kan du laste ned bøkene på nytt til nye enheter så mange ganger du ønsker. Du blir hele tiden sjekket opp mot kontoen din.

Ulempen med å velge HTML5 er at blaing mellom sider og animasjoner ikke ser like sømløse og lekre ut som i såkalte innfødte apper. Men de viktige grunnfunksjonene blir de samme.

Funksjoner

Uansett hvilken bokhandel du bruker eller hvilken enhet du har, vil bøkene dine lagres både lokalt og på en sentral server i Bokskya. Du kan dermed i teorien ikke rote bort eller miste bøkene dine.

Foreløpig har systemet kun støtte for bøker med tekst og bilder. Etter hvert er det også planlagt å legge inn muligheter for lyd, video, notater, understrekninger, ordbøker og søkefunksjoner. Bøkene vil kunne leses av dem som deler samme konto, men for å unngå piratkopiering sjekker systemet om for mange logger seg på samtidig. Hvor mange samtidige pålogginger som er tillatt er ikke bestemt, men trolig blir det 5-10.

– Alle de store leverandørene som Amazon, Apple og Sony bygger vertikaler som knytter leserne til dem, helt fra bokhandel til lesebrett. Resultatet er at du bare kan lese bøkene du har kjøpt hos dem på deres enheter. Vi ville bygge en løsning som er helt åpen. Vi tror ikke Apple vil kutte i sin støtte for HTML5. Da vil de legge så mange begrensninger på sin egen plattform at forbrukerne kan komme til å foretrekke andre. Men jeg vil ikke lenger bli overrasket over noe fra den kanten, sier Magnus Rudolfsen i Bokskya.

Totalt produsentuavhengig er løsningen likevel ikke. Den er avhengig av at enheten har en topp moderne nettleser som støtter HTML5. Det gjør alle de nye enhetene fra Apple og Android-telefoner, men Amazons populære lesebrett Kindle gjør for eksempel ikke det. Nokia-telefoner har heller ikke støtte for løsningen.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nyheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s