Håper Tromsø får litteraturhus innen 2013

Foreningen Litteraturhus Nord presenterte i dag plantegninger og visjoner for et litteraturhus i Tromsø. Håpet er at Litteraturhus Nord vil åpne ved inngangen til 2013.

Styret i Litteraturhus Nord 2012 inviterte onsdag presse og media til presentasjon av visjoner og planer for et litteraturhus i Tromsø. Foreningen har siden 2008 arbeidet for å legge et grunnlag for et slikt hus, et arbeid som er initiert av et samlet litterært miljø i landsdelen. I 2010 ble foreningen tildelt forprosjektmidler fra Tromsø Kommunes Intro-fond, og dette dekker arbeidet fram til 30. juni 2011. Litteraturhus Nord har nå også mottatt 500.000 kroner fra Institusjonen Fritt Ord i Oslo.

I en rapport som ble sendt ut i dag, skriver foreningen at den nå har en god dialog med eierne av Storgata 112 i Tromsø om å opprette litteraturhuset i det gamle Sjømannshjemmet, «Skipperhuset Pensjonat», som er et verneverdig trebygg fra rundt 1850. Her har det inntil for få år siden vært drevet pensjonat og hotell. Arkitektfirmaet Borealis har laget plantegninger for hvordan huset kan gjøres om til et moderne litteraturhus med bokhandel, kafé og skriveloft på en måte som ivaretar den gamle fasaden. Totalkostnadsrammen for prosjektet er beregnet til i underkant av 35 millioner kroner, og planen er at huset skal stå ferdig ved inngangen til 2013.

Som svar på spørsmålet om Tromsø er en stor nok by til en slik institusjon, viser foreningen blant annet til at det bor over 100 registrerte forfattere i byen. Foreningen trekker også frem Tromsøs unge og høyt utdannede og unge befolkning, og byens litterære tradisjoner og øvrige kulturliv.

Foreningen skriver at identitet på tvers av grensene i nordområdene og det samiske perspektivet vil stå sentralt i litteraturhuset, og at det derfor er viktig at Samisk Forfatterforening er involvert i arbeidet med huset.

Styret i foreningen Litteraturhus Nord 2012 består av styreleder Lene E. Westerås (forfatter og forlagsredaktør), Per Mathias Høgmo (TIL-trener og doktorstipendiat), Helga-Marie Nordby (instituttleder ved Universitetet i Tromsø) og Sigbjørn Skåden (forfatter og representant for Samisk forfatterforening). Ansatt prosjektleder er Jens Harald Eilertsen, som er forfatter og forlagsredaktør i Margbok.

Kilde: http://www.bokogsamfunn.no/haper-troms%C3%B8-far-litteraturhus-innen-2013/

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Nyheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s