Vil sette språk og litteraturpolitikk på dagsorden

Nordmenn er blant verdens mest lesende folk. Hele 93 % av befolkningen oppga i den store Bokundersøkelsen 2010 at de hadde lest én eller flere bøker. Dette er ikke tilfeldig. Grunnen er de politiske virkemidlene som bevisst har vært brukt for å satse på bredde, kvalitet og innhold i litteraturen. Disse virkemidlene er nå satt under press.


Frankrike feirer 30 år med fastprislov i år. Evalueringen av den franske loven viser at fastpris ikke er prisdrivende, men tvert imot at den relative bokprisen øker mer i friprisland enn i fastprisland.

– SV har hatt landsmøte og vedtok en uttalelse om litteraturpolitikken som er spennende og viktig for fremtiden. Nå ønsker Forleggerforeningen å utfordre kommende landsmøter i de andre politiske partier til å løfte språk- og litteraturpolitikken, sier Geir Berdahl, styreleder i Den norske Forleggerforening.

SV ønsker en snarlig utredning av en boklov og at en slik lov skal sikre en fast bokpris som gir bokkjøperne et mangfoldig boktilbud. SV ønsker forutsigbarhet og stabile økonomiske rammer for bokbransjens aktører og en utvidet fastprisperiode, partiet vil verne om små og uavhengige aktører i bransjen. SV ønsker å utvide tilskuddsordningen til norskspråklige lærebøker og styrke innkjøpsordningene i Kulturrådet. SV har også slått fast at det er viktig å sikre forfatternes rettigheter og kvaliteten i litteraturen når litteraturen formidles digitalt. SV tar videre utgangspunkt i at det er innholdet og ikke publiseringsformen som skal utløse momsfritak på bøker.

– Vi er glade for at SV løfter språkdebatten, det er oppløftende for bokbransjen og alle som er opptatt av språk- og litteraturpolitikk. En offensiv språk- og litteraturpolitikk fører til leseglede, til bredde, kvalitet og innhold i litteraturen, derfor er det nødvendig at dette blir et tema på de kommende landsmøtene i de politiske partiene, avslutter Geir Berdahl.

Kilde: http://www.bokstaver.no/default.asp?id=12003&t=1420&c=497

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s