Boklov vedtatt i Sveits

Sveits har som det niende landet i Europa vedtatt en lov om fastpris på bøker.


Etter sju års hardt arbeid har det sveitsiske bokhandler- og forleggerforbundet (SBVV) fått gjennomslag for sine argumenter for faste bokpriser. Bundeshaus, parlamentet i Sveits, vedtok fredag 18. mars en lov om fastpris på bøker, ifølge en pressemelding fra Den norske Forleggerforening.
Sveits er med dette det tolvte landet i Europa som har fastpris på bøker. Fastprisen er regulert gjennom en boklov i Frankrike, Hellas, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Tyskland, Østerrike og Sveits.  Ungarn, Slovenia og Norge har også fastpris, men regulert gjennom avtale og ikke en egen lov.
–  Følgene av dereguleringen i Sveits ble etter hvert tydelige: vi så at omsetningen stagnerte, at antall bokhandlere gikk ned og at prisene steg, uttaler Dani Landolf, som er direktør i SBVV.
– Vi fikk gehør for at bøker er kulturgods, det vil si kunnskapsbærere som gir grunnlag for læring. Det var nødvendig å treffe særskilte tiltak for å opprettholde det kulturelle mangfoldet til dette enestående produktet. Dessuten kunne vi legge fram dokumentasjon på at bokprisene stiger raskere i friprisland enn i fastprisland, sier Landolf videre.
– En fastprisordning som kulturstimulerende middel har en fordel framfor alle andre stimuleringstiltak ved at den ikke koster staten noe. Med fortjenesten fra titler som selger godt, kan forlag bære produksjoner med større risiko, avslutter Landolf.
Den sveitsiske loven har en fastprisperiode på minst 18 måneder og omfatter netthandel. Etter modell av den tyske loven er det etter den sveitsiske loven ikke tillatt å levere til såkalte bransjefremmede forhandlere med lavere priser eller bedre betingelser enn til bokhandelen.
– Våre kolleger i Sveits har gjort et solid argumentasjons- og dokumentasjonsarbeid, og har gjennom loven nå fått et hensiktsmessig regelverk som vi håper skal være tjenlig for forfatterne, boklesingen og boksalget i Sveits i mange år framover, sier administrerende direktør i Den norske Forleggerforening Per Christian Opsahl.
Reklamer

Én kommentar på “Boklov vedtatt i Sveits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s